Place / Room
Foredrag & debat

Auschwitz-dagen: Overleveren Hanna Skop fortæller om dobbelt flugt

29.01.20
Auschwitz-dag den 27. januar er Danmarks minde- og mærkedag for ofre for holocaust og andre folkedrab. Dagen skal minde os om ofrene og at folkedrab ikke blot er et overstået kapitel. Ikast Bibliotek markerer dagen et par dage senere i samarbejde med Styregruppen for Undervisning i holocaust og andre folkedrab. (meget begrænset plads)

Hanna Skop blev født i 1932 i den sydtyske by Darmstadt. I 1938 oplevede hun ”Krystalnatten”, hvor hendes forældres manufakturforretning blev ødelagt og hendes far anholdt, afhørt og løsladt. Dagen efter blev han dog anholdt igen og deporteret til koncentrationslejren Buchenwald.

Første gang da Hanna flygtede fra nazisternes forfølgelse i 1939, kom hun med sin mor og sine to brødre til København., hvor Hannas far ventede. Der var lagt planer for en videre flugt til Amerika, og både papirer og penge var på plads. Men da Tyskland besatte Danmark i april 1940 og USA gik ind i krigen i december 1941, røg planen i vasken.

Det blev ikke bedre da den danske samarbejdspolitik med Tyskland ophørte i 1943, Hannas familie fik besked om den forestående jødeaktion. Forældrene lagde en ny plan, der gik ud på at sprede familien, for at så mange som muligt overlevede. Hanna blev skjult hos veninden Tove, indtil hun kunne genforenes med brødrene og moren på en fiskekutter, som skulle bringe dem til Sverige.

Familien nåede til Sverige, hvor de blev til krigen sluttede. Hanna vendte ikke tilbage til Tyskland. I stedet flyttede hun til Danmark og forsøgte at glemme rædslerne. Hun blev dog plaget af mareridt om natten og kan stadig tydeligt huske angsten for hvad der skulle ske med hendes far. Det var først på Auschwitz-dagen i 2001, at Hanna fortalte andre om sin flugt og de forfærdelige oplevelser, hun havde som jødisk barn under 2. verdenskrig.