billede_mand_Niels_Birger_Danielsen

bibliotekssalen
Foredrag & debat

Skæbnefællesskab – om Hvidsten-kvinderne og deres medfanger – og kvindernes rolle i frihedskampen

28.02.22
foredrag ved Niels-Birger Danielsen.

Medarr. foreningen Norden -  Ikast afd.
Entré: medl. af foreningen Norden 60.- billet købes på dagen

Efter henrettelsen af otte medlemmer af modstandsgruppen i Hvidsten den 29. juni 1944 stod de efterladte kvinder i en forfærdelig situation.

Sådan begynder filmen ‘Hvidstengruppen II – De efterladte’, der er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis og har Bodil Jørgensen i hovedrollen. Disse begivenheder udgør afsættet for foredraget. Efter en kort introduktion om den berømte gruppe vil Niels-Birger Danielsen fokusere på Hvidsten-kvindernes medfanger i tyske tugthuse – Monica Wichfeld, Pie Baastrup Thomsen og Grete Jensen – samt de tre søstre Else, Grethe og Benthe Ulrich, der var var logiværtinder for faldskærmsagenter i Bruunsgade i Aarhus.

Der kan læses mere om kvindernes rolle i Modstand, Danielsens værk om frihedskampen i fire bind.