Studerende

På denne side kan du få gode råd til hvor og hvordan du søger bedst efter materialer til dine opgaver.

Søgebaser
Databaser
Tidsskriftsartikler
Kildekritik
Book en Bibliotekar

Søgebaser
Det er altid en god idé at starte din søgning i Ikast-Brande Biblioteks søgebase.
Søg i søgefeltet øverst på siden.
Hvis du ikke kan finde det du leder efter, så kan du enten undersøge om stavemåden er korrekt eller prøve at trunkere med en *: fx: fodboldspil* - søger fodboldspilleren og fodboldspillerne osv.
Eller prøv at maskere med et?: fx: guler?d* - søger både guleroden og gulerødder (inkl. forskellige – endelser).

Hvis du stadigvæk ikke kan finde det du leder efter her, så kan du gå videre til den landsdækkende Bibliotek.dk.
Bibliotek.dk

Databasebilleder

Databaser
Udover søgebaserne findes der også en masse databaser, hvor du har et væld af muligheder for at finde brugbare kilder.

Ikast-Brande Bibliotek har du bl.a. adgang til:
(Kan benyttes hvis du er oprettet som låner på biblioteket og bor i Ikast-Brande Kommune. Opret dig som låner her)

• Europa World Plus som indeholder opdaterede politiske, økonomiske og historiske analyser om de enkelte lande samt verdens 9 regioner og sammenlignende statistikker.
  • PressReader som indeholder ca. 5500 aviser fra 100 forskellige lande.
  • RB Digital som indeholder engelsksprogede e-tidsskrifter.
  • Science in Context som dækker emner inden for naturvidenskaben.

• eReolen.dk som indeholder ca. 11.000 skøn- og faglitterære e-bøger samt ca. 6.000 lydbøger.
  • eReolen Global som indeholder over 4.000 engelske e-bøger og netlydbøger.
  • Filmstriben som er bibliotekernes digitale filmtilbud med et bredt udvalg af spille-, kort-, og dokumentarfilm.

Andre gode databaser du kan bruge uden login.

• Bibzoom.dk er et rent musikformidlingssite med artikler, lytteguides og musikanmeldelser.
  • Danmarkshistorien.dk er viden om Danmarks historie fra oldtiden til i dag.
  • Ingeniøren.dk har fokus på udvikling inden for teknologi og naturvidenskab.
  • Litteratursiden.dk er bibliotekernes website om litteratur.
  • Skrivopgave.dk er en guide til informationssøgning, når du skal skrive opgave.
  • Denstoredanske.dk er et leksikon, der giver svar på det meste – et nationalt referenceværk.
  • Dr.dk/undervisning som indeholder undervisningsegnede klip fra DR’s arkiver. (her skal der bruges UNI-login)
  • Videnskab.dk er daglige forskningsnyheder og andet indhold med afsæt i videnskabens verden.

Oversigt over databaser der er gode at bruge indenfor forskellige fag.

Litteratur og forfattere:

Historie og samfund:

Naturvidenskab:

Digitale samlinger:

Foto, Film & TV:

Opslagsværker:

Tidsskriftsartikler
Har du brug for artikler, så er der flere muligheder for at finde dem. Her kan du også finde videnskabelige artikler,

Kildekritik
For at lave en god opgave, er det vigtigt at have styr på kildekritikken. Nedenfor er der links til steder på nettet, hvor der er mulighed for at læse om kildekritik.
Der er både tjeklister, hjælp til kildekritik af hjemmesider, hjælp til at angive kilder m.m.
EMU
Faktalink
Rigsarkivet

Book en Bibliotekar
Hvis du har brug for hjælp til din opgave, så er der mulighed for at booke en bibliotekar på Ikast- eller Brande Bibliotek.
Book en bibliotekar