Silhuetter af legende familie

Vi anbefaler // 11 romaner om familieforhold og hemmeligheder.

Af Anonym (ikke efterprøvet)
30.09.20
Den kære familie.

En pose blandet med romaner, hvor familien på en eller anden måde spiller en væsentlig rolle.

Drengen fra Napoli af Viola Ardone

En vemodig, gribende, smuk og rørende historie baseret på virkelig begivenheder.

Amerigo er bare en lille dreng, da hans fattige mor vinteren over sender ham fra Napoli til mere velstående plejeforældre i Norditalien. Det bliver en rejse, der ændrer hans liv for altid. 40 år senere vender han tilbage til hjembyen for at begrave sin mor og finde svar på de spørgsmål, han har båret rundt på siden barndommen.

I en hård tid hvor Italien var lagt ned efter krigen, sagde 70.000 familier ja til at tage sig af et fremmed barn – med mad, omsorg, skole og alt hvad det indebar. For en del børn var det en lykkelig tid, men som bogen viser, er der ofte en bagside. Nogle af børnene fører det til et harmonisk og livslangt venskab mellem to familier, mens andre blev boende i deres nye familie, og atter andre vendte hjem med et dybt savn.

Sommerens hemmeligheder af Nikola Scott

Sommeren 1939 genforenes den sekstenårige Madeleine med sin højtelskede storesøster, men da det stærke bånd mellem dem begynder at smuldre, er Madeleine magtesløs, og mens Storbritannien ruster sig til krig, må hun træffe svære personlige valg.

I nutiden forbindes Maddys og Chloes skæbner, da Chloe hyres til at fotografere Maddy til en kommende bog. Mødet bliver skelsættende for dem begge og snart oprulles gamle familiehemmeligheder, tragedier og kærlighedshistorier.
En både varm og sørgelig historie med et tydeligt strejf af barsk realisme. Den handler om relationer, tilknytning og kærlighed; om de mennesker og begivenheder, der former vores personlighed og på godt og ondt sætter et livslangt præg på vores liv.
Kærligheden besidder mange facetter -den kan være lykkelig, og den kan være så smertelig, at den ender i frygt og et intens ønske om at holde fast i håbet.

Fra forfatterens efterskrift (om håbet): …”-den vidunderligt forløsende kraft i os alle, der sætter os i stand til ikke bare at ændre os, men til at holde ud i det uendelige”… i stedet for at give slip og blive fri.
Hun har også skrevet ” Min mors hemmeligheder”, som er hendes debutroman.

For fans af fx Lucinda Riley, Victoria Hislop, Kate Morton og Kimberley Freeman.

Når violerne blomstrer af Sarah Jio

En dejlig bog om hemmeligheder og kærlighed fra to tidsperioder.

Emily Wilson havde det hele. En fantastisk lejlighed, en dejlige mand og hendes bog blev revet ned fra hylderne.  10 år efter er alt vendt på hovedet. Hun rejser over til sin grantante på øen Bainbridge Island, hvor hun har tilbragt mange barndomsferier. Hun finder en gammel dagbog, der indeholder en opslugende kærlighedshistorie fra 1940'erne. Historien får afgørende betydning for Emilys liv.

Hun har også skrevet den barske og fængslende roman ” Alle blomsterne i Paris.
For fans af fx Lucinda Riley, Victoria Hislop, Kate Morton og Kimberley Freeman.

Saltkrystaller af Christina Bendek  

29-årige Victoria vender efter mange år i storbyer tilbage til familiens forladte hus på den lille ø San Andrés i det caribiske hav. Et fotografi sætter hende på sporet af slægtens historie, mens hun oplever nutidens liv på øen. En voldsom, men også smuk historie.
Romanen giver et interessant indblik i øen San Andrés historie og i nutiden, som samtidig spejler Victorias identitetssøgen.

Biavlerens datter af Santa Montefiore

Åh, hvilken kærlighedshistorie – og alt ender selvfølgelig rent Morten Korchsk.

I1970'ernes USA falder Trixie for en tilrejsende engelsk musiker og har tænkt sig at følge ham til verdens ende. Men hendes bekymrede forældre, er bange for, at hun vil opleve samme store sorg, som fik dem til at forlade England for mange år siden.
En dejlig velskreven og letlæst roman om kærlighed, familie, venner og klasseskel. Vi følger to generationers liv - hver med deres kærlighedssorger.

Kan du lide denne så læs endelig også hendes andre bøger ”Mindernes længsel”, ” Mød mig under ombutræet”, ” Den franske gartner” og ” Fyrtårnets hemmeligheder”.
For fans af fx Lucinda Riley, Victoria Hislop, Kate Morton og Kimberley Freeman.

Vi er efterkommerne af de hekse, I ikke fik brændt af Véronique Ovaldé

Er du til ”Åndernes Hus”, kan du måske også lide denne.

I 1983 bliver en 13-årig spansk skolepige betaget af et kæmpestort maleri af en nøgen kvinde. En sær følelse af slægtsskab med den ukendte kunstner får hende til at grave dybt i sin families vidtforgrenede historie.
En formidabel og fabulerende læseoplevelse, som byder på så mange lag. Den unge kvindes mindset, hendes uimponerede iver efter at finde ind til kunstens sjæl er bevægende.

Hvor fire veje mødes af Tommi Kinnunen

Fænomenal finsk slægtsroman med flotte tidsbilleder, udsøgte personbeskrivelser og en morale, der gør ondt. (Jyllands-Posten)

Familieroman om tre generationers liv med hinanden i 1890'ernes Finland. Maria er genstand for sladder, i det lille finske samfund Kuusamo. Hun er jordemoder, forsørger sig selv, og har et barn udenfor ægteskab. Usædvanligt i 1890'ernes Finland. Datteren Lahja får også et barn udenfor ægteskab, men gifter sig med soldaten Onni og får yderligere to børn med ham. Onni trives ikke i ægteskabet og søger forbuden lykke i de større byer. Svigerdatteren Kaarina afdækker årtier senere, da hun rydder op, alle familiens løgne og fortielser

Holder du af en velkomponeret historie om familie og slægt, og de rum vi bygger til dem og vores drømme, så må du ikke gå glip af denne roman.
Han har også skrevet ” Lyset bag dine øjne” en udmærket underholdningsroman med en melankolsk grundtone.

Sommer i Paris af Sarah Morgan  

Amerikanske Grace er vant til at have styr på det hele, men da hendes mand går fra hende på deres 25-års bryllupsdag, ender hun fortumlet i Paris. Her møder hun den 18-årige engelske Audrey.

Vidunderlig varm roman om et venskab, der udvikler sig mellem to generationer, en skilsmisse og det at vokse op som barn af en alkoholiker, men som også er en læseoplevelse fyldt med romantik og parisisk stemning.
Flere feel-good romaner fx om venskabet mellem to generationer: Sue Moorcroft - En sommer i Italien og Jenny Colgan skildrer Paris i Den skønneste chokoladebutik i Paris.

Hun har også skrevet ” Vintersøstre”. En sød og hyggelig roman med julestemning, men som også tager fat på alt det usagte, der er i enhver familie.

Timeglasset af Tracy Rees  

40-årige Nora har forladt sin kæreste, er udbrændt og flytter til byen Tenby. Hun starter en ny tilværelse, men opdager en hemmelighed. 60 år tidligere møder pigen Chloe den nørdede dreng Llew og de bliver bedste venner, men en voldsom begivenhed ændrer alting.

Stemningsfyldt og fængslende roman om venskab og kærlighed, der på fornemmeste vis forbinder en nutidig og fortidig historie. Til alle, der elsker en vidunderlig fortælling med lidt af det hele a la romaner af fx Lucinda Riley, Victoria Hislop, Kate Morton og Kimberley Freeman.
Tracy Rees har også skrevet ”Mysteriet Amy Snow”. En hyggelig (historisk) roman om kærlighed, venskab og hemmeligheder.

For fans af fx Lucinda Riley, Victoria Hislop, Kate Morton og Kimberley Freeman.

Tavshedens Børn af Unna Hvid

En familie bliver splittet under 2. verdenskrig, da den ene datter forsvinder efter at have stukket en modstandsgruppe til tyskerne og født et dødfødt barn

Ruth bliver ligesom sin søster gravid uden for ægteskab. Da hendes arbejder involvere tæt kontakt med tyskerne, dømmes hun hurtigt af både familie og venner som tyskertøs, feltmadras og stikker. Søsteren bliver gift og Ruth forsvinder. Da Ruth vågner efter fødslen og spørger efter sit barn, får hun at vide, at det var dødfødt. Forslået og fortumlet forlader hun hospitalet for at gøre en ende på sit liv, men tyskeren Uwe samler hende op. Det er natten til 5. maj 1945. Få dage efter befinder hun sig i et sønderbombet Berlin. Her skaffer Uwe hende en ny identitet, som Thea Nielsen Althaus, hans kone. Et nyt og anderledes liv begynder.

"Tavshedens Børn" er en roman om WW ll’s skæbner. Romanen er skrevet i en let og enkel stil uden overflødigt fyld. De 231 sider er overkommelige for selv de unge læsere.
Bogen handler om skam, tavshed, bitterhed, fortielser, hemmeligheder –og ikke mindst, hvilke konsekvenserne det har for personerne og også for de næste generationer.

Hvad betyder det ikke at kende sandheden om sin familie –og hvilken version er sand? At forstå sig selv i lyset af de barske valg, man har truffet og måttet leve med. Leve livet vs blot at eksistere. Familiemønstrene, der gentager sig, indtil én endelig finder modet til at hive sandheden frem i lyset.

Mange vil mene, der er tærsket langhalm på WW ll’s skæbner, mens andre igen ikke kan få nok og glæder sig over enhver ny bog i genren. Uanset holdningen til temaet, synes jeg, denne bog har sin berettigelse, så jeg anbefaler den gerne.

Brahmadellerne af Jóanes Nielsen (Nr. 1 i serien ”En nordatlantisk krønike”)

Dette er ikke en af de letlæste. ”For en dansk læser, der ikke er fortrolig med Færøernes historie og geografi, kræver det et opladt sind at holde sammen på den vildtvoksende prosa, der nu findes i dansk oversættelse.” (Kristeligt dagblad)
Brahmadellerne er en farverig færøsk fortælling om slægterne Brahmadellerne og Tvibur, som følges gennem flere hundrede år. I det lille færøske samfund i 1800-tallet, da Færøerne var en dansk koloni, levede der to mænd, fra hver deres slægt. Disse slægter og deres skæbner er omdrejningspunktet for denne fortælling, der strækker sig over 250 år.

Den har en særlige nordiske barskhed og magi, som man også kan finde i fx William Heinesens, Halldor Laxness' og Einar Már Gudmundssons romaner.
Han har også skrevet Bolsjehjerte (nr. 2 i serien), ” Glansbilledsamlerne” og et par bøger med digte.

Skrevet af Conny