Bog med lommeur og fyldepen.

Vi anbefaler // Noveller, en overset genre?

12.05.21
Noveller –her får du kort og godt hurtigt hele historien.

”Navnet novelle stammer fra det latinske ”novella” og betyder egentlig en lille nyhed. Genren er dog ikke journalistisk, men derimod en betegnelse for en kort, episk fiktionstekst. I modsætning til romanen har novellen få personer, et enkelt miljø og en handling, der begrænser sig til en enkelt skæbnesvanger begivenhed. Historiens forløb er enstrenget, og slutningen overrasker ofte.” (www.forfatterweb.dk)

Jeg ville ønske, jeg fik læst noveller på lige fod med alle de andre bøger, jeg læser, men jeg må indrømme, at det er så længe siden, jeg sidst har læst nogle, at jeg ikke engang kan huske, hvilke det var. Det er pinligt, for noveller er vældig anvendelige og dejlige pauser mellem romanerne. 

Det er fantastisk uforpligtende at lade sig forføre af en række korte mættede tekster, der bogstaveligt talt passer til enhver lejlighed og tid på dagen. Du kan ofte både begynde og afsluttet historien i et hug. Modsat romaner, der oftest tager dage at læse, så er noveller perfekte i en travl hverdag. Romanerne bliver desværre al for ofte af tidsnød ”hakket” i mange stykker, og derved risikerer man selvfølgelig at få ødelagt noget af den gode læseoplevelse.

Vil du give novellerne et go, får du her nogle ideer til læsning. Spørg os endelig, hvis du ikke finder nogle, der falder i din smag, for der er mange flere at vælge imellem.

Noget jeg gerne vil sige - Alice Munro

13 noveller om kærlighed, sex, tab, drama og hemmeligheder i det helt almindelige hverdagsliv.

Det kræver dog opmærksomhed at følge med i de fortættede noveller, med gode dramaer og hemmeligheder fra fortiden og kvinder af alle slags, fra den 88-årige Nobelpristageren, hvis noveller er lange, ikke blot i sidetal, men også i det tidsspænd, de strækker sig over. De er ikke korte nedslag i personernes liv, snarere strækker de sig over mange år eller hele livsforløb. De er fortættede miniromaner, og det er deres styrke.

Titelnovellen, "Noget jeg gerne vil sige," slår tonen an for resten af samlingen; søstrene Et og Chars stormfulde forhold, fyldt af hemmeligheder og mørke.

Alt hvad du hører, må du gå ud fra kun er en fraktion af sandheden. For det menneskelige sind kan både være farvet og mudret af fortiden. Dét er følelsen, samlingen efterlader. Det er let tilgængelig litteratur med pageturner-potentiale, alle kan læse med, trods den koncentrerede form.

Må jeg komme med dig hjem - Marie Aubert

9 korte, vedkommende noveller, der sætter hverdagslivet i perspektiv. Om store følelser og forandringer - små, afgørende nedslag i livet.

”Aubert har et fantastisk blik for den type desperat ensomhed, hvor man uvildigt klistrer til sine omgivelser. Samtidig skriver den norske forfatter mesterlige replikker(...). Marie Aubert trykker fingeren langt ned i alt det, der gør ondt. Følelser som sorg, skam, skyld, desperation og smålighed løber som tynde tråde i debutnovellerne, der rummer menneskeindsigt ud over det sædvanlige.” Kristeligt Dagblad

Manden, som skal adoptere, men har bedre kemi med et andet barn på børnehjemmet. Drengen, som savner sin døde lillebror forfærdeligt og leder efter en erstatning. Og kvinden, som vil sige hvad som helst for at få sin elsker til at forlade konen.

En bog med noget på hjerte. Det er en stille, inderlig stemme, der taler her. Novellerne er nemme at læse, og sætter menneskelivet i perspektiv. Sproget er enkelt, og der er et tydeligt nordisk præg. Når litteraturen er bedst, kan den være både et vindue og et spejl - denne formår at være begge dele.

Nedbrud - Don Winslow

”… god til at være i sync med sine karakterer og deres miljø. Prosaen er smidig og herligt sludrende, men hele tiden med præcise beskrivelser og et godt blik for detaljerne og med nogle glimrende orkestrerede scener og dialoger. Stærkest står de fortællinger, der også handler om andet end forbrydelser, altså stikker lidt af fra krimisporet…” Weekendavisen.

6 hæsblæsende kriminoveller fra USA om vold, politiarbejde, mafia, narko, menneskesmugling m.m. Det er  ikke bare vanskeligt, men nærmest umuligt at undgå vold og voldelig eskalation i det amerikanske samfund. Hårdkogte og meget detaljerede historier med et stort persongalleri fortalt med sort humor og en del referencer til musik og litteratur. For nogle vil novellerne måske være både for barske og tunge.

En aldrende cowboy og grænsevagt, der har stemt på Trump, har det skidt med at skille illegale flygtningebørn fra deres forældre og anbringe dem i et bur. En abe fra San Diego Zoo får fat på en revolver - den unge betjent Chris Shea insisterer på, at SWAT ikke skal skyde dyret, men ender med at være til grin i hele korpset.

Vanvittigt persongalleri, fabelagtige natur- og miljøbeskrivelser danner en bevægende smukt til barsk og rå ramme.

Sovebogen for voksne - Kathryn Nicolai

En lidt alternativ form for noveller, idet dette egentligt er noget så moderne som podcasts. 52 korte blide, beroligende, ganske charmerende og sensoriske småfortællinger. Historierne henlagt til et trygt univers, hvor der ikke sker meget –måske så lidt, at det bliver kedeligt nok til, at man faktisk falder i søvn? Den blide og trygge stemning af velvære og ro, som forbereder læseren på en dejlig nats søvn, siges at skulle virke!

Forfatteren er yoga og meditationslærer og har lavet den populære podcast ”Nothing much happens”. Historierne foregår i og omkring en lille fiktiv by "Ikke Alverden" –dog typisk amerikansk. Hver historie opfordrer til at man identificerer sig med unavngivne, kønsneutrale førstepersonsfortællere, der beskriver deres dagligliv. Vi kan forestille os, at vi kigger på stjerner i skoven, koger suppe en regnvejrsdag, stjæler syrener og m.m.

Mellem historierne er der opskrifter, meditationer og små hobbyprojekter og til sidst et indeks baseret på yndlings-hyggefaktor.

Himmerlandshistorier - Johannes V. Jensen (Bd. 1)

Hvis du ikke allerede har læst "Himmerlandshistorier," en af kronjuvelerne i dansk litteratur, så prøv at læse denne tekstkommenterede udgave med ordforklaringer, nyttig baggrundsinformation og et fint og opklarende efterskrift.

”… Novellerne er fulde af skikke fra fortiden, sære originaler, som vandrer ad landevejen i »det humørsyge Landskab«, gamle hårdføre bondeskikkelser og »rasende Naturer, der ville sparke sig ud, søgte Regnben i Flasken og endte som et Fyrværkeri af Galskab og Syner.« Og kærlighed, som forgæves forsøger at slå rødder i tynd jord. Man møder skikkelser, som har så stærke hjerter, de ikke selv forstår at se ind i. De minder næsten om Heathcliff og Cathy fra Emily Brontës "Stormfulde højder," de leger sammen som børn på heden, og som voksne ødelægger de hinanden. Stolte, smukke kvinder, som Cecil, der stædigt nægter at gifte sig med sin udkårne, der har ydmyget hende, og i stedet kører sig selv og adskillige gårde i sænk i ægteskabet med en fordrukken tyran….” Weekendavisen

”(...) grundfortællinger om mennesker sat i en natur og kultur, som er så fremmed for mange af os i dag. Ja, naturen er selvfølgelig ikke komplet forandret, for der findes stadig sletteland med hede, sparsomme marker og næsten ingen træer. Der findes stadig et "underligt fortyndet Landskab," som Jensen skriver med sin særlige sans for det slående adjektiv. Men det hele er nu alligevel så forandret i forhold til, hvordan det var før. Og det var det allerede, da Jensen vendte tilbage som voksen mand…”
”(...) Skikkelsesdannende er ofte et begreb, hvormed man roser store digtere; og er der noget, Jensen mestrer i disse historier, så er det netop at tegne portrætter, så man ser figurerne lyslevende for sig(...)” Kristeligt dagblad

Husk nu lige, at det gode ved noveller er, at det er små godbidder, der kan hapses, når det passer ind.