Afspæring af gult tape med en politibil i baggrunden

Vi anbefaler // spændende og fængslende læsning

Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.10.20
13 skæbnesvangre, spændende og fængslende bøger, som du ikke må gå slip af.

Det mørkner derude –den perfekte årstid til at krybe ned under tæppet med en medrivende bog. De mørke kolde dage bliver der kun flere af, så hvorfor ikke vælge en forfatter, som har skrevet flere bøger? Her får du en kort præsentation af en enkel af deres bøger.

Jens Henrik Jensen - De hængte hunde

(nr. 1 i Oxen-trilogien, som heldigvis er på mere end 3 ;-) )

Min varmeste anbefaling. Jensens bøger er velskrevne med autentiske historier og personer. De er omhyggelig researchede og ikke mindst ualmindelige fængslende.
Den traumatiserede krigsveteran Niels Oxen forsøger at finde ro for sine indre dæmoner ved at bosætte sig dybt inde i Rold Skov. Han hvirvles i stedet ind i en dramatisk sag hvor hævn og magt er centrale og farlige aktører, og hvor hans evner som elitesoldat bliver nyttige.
Læs også hans serier om CIA agenten Kazanski og om kriminalassistent Nina Portland.

Anders De la Motte – Sensommerjagt

(nr. 1 i Skånekvartetten)

En smuk, skånsk sensommeraften forsvinder en 5-årig dreng sporløst. Et mysterium, der sætter sig varige spor i familien og lokalsamfundet.
Velskrevet og underholdende psykologisk spænding som fanger fra første side.

C. L. Taylor – Løgnen

For fem år siden tog Jane og hendes bedste veninder på ferie sammen, men det, der skulle have været en drømmerejse for dem alle, udviklede sig hurtigt til et mareridt. Nu hedder Emma Jane. Hun arbejder på et dyreinternat, har en sød kæreste og har lagt fortiden bag sig. Pludselig modtager hun en mystisk truende besked, der ripper op i fortiden.
Eksplosiv domestic noir om en kvinde, der indhentes af sin fortid. Vældig spændende og intens. Til fans af fx Den tavse kvinde, Kvinden der forsvandt og Kvinden i toget.
Har også skrevet: Søvn, Frygten, Flugten og Savnet.

Guillaume Musso – Central Park

Musso er ikke uden grund en af Frankrigs bedst sælgende forfattere. Jeg glæder mig altid utrolig til at læse hans bøger. De er velskrevne, underholdende, spændende og ofte ganske uforudsigelige.

En tidlig morgen vågner Alice og Gabriel op på en bænk, låst fast til hinanden med håndjern. De kender ikke hinanden og aner ikke, hvor de er. Aftenen før var Alice hjemme i Paris, og Gabriel på en jazzbar i Dublin. Chokket er derfor stort, da det går op for dem, at de er i Central Park i New York. Hvordan er de endt der, og hvorfor er de låst sammen? Hvis blod er det på Alices bluse? Alice og Gabriel har ikke andet valg end at søge svarene sammen, men de er ikke forberedte på sandheden, som vender op og ned på deres liv.

Har også skrevet: Fortidens mørke, Pigen fra Brooklyn, Et atelier i Paris og Opkald fra en engel.

Anna Ekberg - Havets børn

Rebekka er højgravid og bor i Afrika. En dag, da hun og hendes mor er på vej til sygehuset, kører chaufføren galt. Rebekka mister sin mor og sit ufødte barn. Men 17 år senere fortæller hendes far hende, at datteren lever. Samtidig findes en afrikansk kvinde myrdet i København. Drabsefterforskeren Kim får til opgave at opklare det bestialske og voldsomme mord, men snart går det op for Kim, at der er tale om en større konspiration. Brik for brik samles puslespillet på tværs af kontinenter.

En pageturner, som kryber helt ind under huden.
Har også skrevet: Kærlighed for voksne og Den hemmelige kvinde.

Lilja Sigurðardóttir – Fælden (nr. 1 i Reykjavik noir-trilogien)

Sonja er mulddyr for et islandsk narkokartel og flere gange om måneden hilser hun på tolderen Bragi i lufthavnen, indtil den dag hvor hans henslumrende instinkt vågner, og han fatter mistanke til Sonjas rejsemønster. Kan Sonja finde en vej ud af fælden, mens Bragi ånder hende i nakken?
Interessant og velskrevet krimi med et godt flow. Om en usædvanlig kvinde, der kæmper for at få sin familie til at hænge sammen. Troværdig og en ret ublodig historie, der stadig bevarer spændingen.

B. A. Paris - Bring mig tilbage  

Et virkelig godt plot, hvor man aldrig rigtig ved, hvor man har personerne.
Finn skal giftes med Ellen, men han har aldrig glemt sin store kærlighed Layla, som forsvandt sporløst for 12 år siden. Og da han pludselig begynder at finde russiske dukker og får mails fra en ukendt person, begynder han at tro, at Layla er tilbage.

A la fx Shari Lapena - En fremmed i huset eller Ruth Ware - I en mørk, mørk skov.
Har også skrevet: Bag lukkede døre, Sammenbruddet og Dilemma.

Huset i Chelsea - Lisa Jewell  

Fantastisk thriller. Fra start til slut suges du fremad, mens fortællingens personer langsomt trævler en frygtelig fortid op.
Drømmen om en familie ender med mord. Et adoptivbarn (Libby) finder frem til sin overraskende oprindelse, da hun på sin 25 års fødselsdag arver et gammelt hus, der gemmer på en mørk og grusom hemmelighed. 25 år tidligere blev politiet kaldt ud til huset. Her fandt de en baby i sin vugge og tre sortklædte lig, der havde ligget i køkkenet i flere dage. To af dem var Libbys forældre. Men der boede flere personer i huset bl.a. Libbys søskende, hvor er de?

Velskrevet og underholdende med spænding, psykologi og flere overraskelser.
Har også skrevet: Og så var hun væk, Den fremmede gæst og Huset vi voksede op i.

Lad mig dø – Clare Mackintosh

Efter en lidt langsom start tager det fat med sindige twists og solide blots og bliver ganske intens og medrivende –absolut spændende.

For et år siden valgte Caroline Johnson brutalt at tage sit eget liv: et chokerende selvmord, der var planlagt til at matche hendes mands nogle måneder tidligere. Deres datter Anna har kæmpet med at acceptere deres død lige siden. Hun tror ikke, de begik selvmord. Da hun modtager et lykønskningskort, der også sætter et spørgsmålstegn ved deres død, begynder Anna at grave i fortiden.

Det værste hemmeligheder er dem, der lever deres liv inden for familien. Her findes også de mennesker, der gør os allermest sårbare.

Min trigger er alkohol. Alkohol får mig til at miste selvbeherskelsen. Den gør mig kold over for følgerne   af mine handlinger. Den får næverne til at sidde løst på mig. Jeg ved en masse om velfungerende alkoholikere. Jeg ved en masse om vrede nu. Jeg vidste også en masse dengang. Jeg vidste bare ikke, hvordan jeg skulle holde op. (uddrag fra bogen)

Har også skrevet: Når det er slut, Jeg ser dig og Jeg lader dig gå.

Lyden af stilhed – Rosamund Lupton

Velskrevet med fine personportrætter.
Hvor længe kan et menneske overleve i en snestorm i Alaska? Et sted uden mennesker, uden lys, uden varme, uden håb om at blive fundet i tide. Det finder Yasmin og hendes 10-årige døve datter Ruby ud af efter at have tilbragt uendelige timer i ødemarken.

Spændingsroman om naturens uendelige kræfter, der vil glæde læsere af thrillere med fokus på det psykologiske aspekt frem for action og vold.
Hun har også skrevet: Tre timer, Søster og Efter branden.

Rachel Abbott – Leg med døden  

Selvom det er noget værre rod med bøgerne fra Rachel Abbott, tager jeg dem med, da de er vældig gode.

Når der bliver truet med at ryste skeletterne ud af skabet, så er man villig til at finde sig i meget.  På årsdagen for en tragisk ulykke og et etårs bryllupsdag inviteres en flok venner til vennen Lucas’ flotte hus. På bizar vis præsenteres de for en selskabsleg forklædt som en mordgåde, der tager udgangspunkt i mysteriet om værtens søsters død.

Godt sammenstrikket og vældig spændende. En meget autentisk persongalleri, som hurtig danner billeder på nethinden.
Har også skrevet: Kun de uskyldige (nr. 1 i serien med Tom Douglas), Bag facaden (nr. 3 i seren med Tom Douglas) og Drevet til mord. Bemærk at det desværre kun er nr. 1 + 3 i serien med Tom Douglas, der er over sat til dansk, men de kan læses uafhængigt af hinanden.

Det der ligger gemt i sneen - Carin Gerhardsen

Velskrevet, underholdende, spændende og uforudsigelig.

Flere skæbner flettes ved et tilfælde eller rettere ved et uheld sammen –og så ruller snebolden. En mand og hans elskerinde sætter sig ind i en bil for at køre til et afsides mødested. En ung kvinde får et lift af en fremmed. Én kører alt for hurtigt på de snedækkede veje. Alle kører forbi den samme dybe kløft. Selvom kun én er skyld i den voldsomme ulykke, får den fatale følger for dem alle.
Hun har også skrevet Hammarby-serien med kriminalkommissær Conny Sjöberg, som helt bestemt også er værd at læse.

Sommerfugleeffekten – Karin Alvtegen

Bodil forlader sin mand, da hun får at vide at hun skal dø, datteren Viktoria bryder kontakten, og Andreas udvikler posttraumatisk stress efter et røveri. Tre mennesker når til et vendepunkt i deres liv.

Alvtegen går igen tæt på menneskets mere skjulte sider og derind, hvor det gør allermest ondt. Hun er fantastisk til at lave psykiske skildringer af mennesker i krise, hun sprætter dem op og finder det syge frem, inden hun lader dem i fred. Man kan næsten sige, at hendes hånd er blevet alt for sikker i disciplinen, men spændende læsning er det. Man keder sig aldrig i Alvtegens selskab, men sluger det hele side for side for til sidst at forstå sammenhængen  (Litteratursiden)

Hun har også skrevet: Skygge, Skam og Bedrag.