Pige og dreng der læser julebog

Vi anbefaler // Julekalenderhistorier

Julen nærmer sig, men det kan være svært at holde ventetiden ud. Én måde at få ventetiden til at gå og få en fornemmelse af hvor længe der endnu er til juleaften, kan være ved at læse kalenderhistorier i december.

Så skal der julehygges med kalenderhistorie (og gerne lidt mundgodt) for store og små, søde og sure, unge og gamle…jamen for søren, det er for os alle.

Finder du ikke noget, der falder i din smag, så spørg på biblioteket. Vi har for længst fundet alle julebøgerne frem.        

Magisk december - Katarina Genar

Skøn julebog med et godt miks af magi, hjertevarme og en undertone af alvor, der heldigvis brydes til sidst, hvor alt ender godt.

Jack, Julias bedste ven, er flyttet til en anden by, og Julias forældre har købt en boghandel, hvor de tilbringer al deres tid. Ja, selv juleaften skal de arbejde! Intet er som det plejer at være i december. I SFO'en klipper Julia en julestjerne, og pludselig møder hun verdens sødeste hund og den rare ældre dame, Helmi. Da Helmi forærer Julia en magisk snekugle, opdager Julia noget, der forandrer alt og redder julen - både for Helmi og hende selv.

Til højtlæsning fra 6 år og selvlæsning fra 9-12 år især piger.

Minder i stil om andre af Katarina Genars bøger fx Den mystiske frakke. Bogen minder også om tonen i Maja Lundes fine Snesøsteren, der også er en julebog i 24 kapitler

Den vildeste jul - René Feodor

Jens Christian bor på en helt almindelig vej i en helt almindelig by, med sin mor og far, storesøster Mona og lillebror Herluf, eller Luffe som han også bliver kaldt. Det er snart jul, sneen vælter ned, "Jul i Gammelby" kører på Danmarks Radio, lågerne i ulandskalenderen bliver åbnet og der bliver samlet ind til børnene i Afrika ovre i skolen. Men der sker også ret vilde ting den jul. Luffe bliver væk i juleudstillingen i stormagasinet, Jens Christian og Luffe bliver gode venner med varmemesteren i stormagasinet og så er der noget med et langt skæg og en stor mængde kontaktlim ovre i skolen og et nisselandskab med fut i.

En hyggelig og skæg kalenderbog som giver en masse grin og nostalgiske tilbageblik til dengang i 1980'erne hvor nutidens småbørnsforældre selv var børn. Sproget er fyld med talemåder, som det nok mest er de voksne der vil fange, medmindre de forklares. Højtlæsning fra 8-11 år.

Lignende: Medister-ekspeditionen og Iqbal Farooq og julesvineriet.

Agent 00 Nisse og det fortryllede spejl - Martin Miehe-Renard

En mystisk pakke ankommer til Julemanden. Det er et fortryllet spejl, og da Julemanden kigger i det, går det i stykker. Julemanden ændrer nu personlighed og bliver sur, gnaven og doven og værst af alt; han tvinger de små nisser til at bære gule nissehuer. Det er nu op til Agent Nisse at opklare mysteriet om spejlet og redde julen.

En rigtig god og spændende kalenderhistorie med korte kapitler, hvor spændingen holdes gennem alle 24 kapitler, så målgruppen kan nok holdes fanget. Fra 5 år og opefter.

Ligner: første historie om Nisse-nul Agent 00 Nisse.

Jul i Zoo - Lars-Henrik Olsen

Faktisk kan bogen læses hele året, for den er ikke julet i traditionel forstand, og den lille mand med rød hue på forsiden er slet ikke nisse, men bjergmand. En række gamle danske sagn om bjergfolket er anbragt i en rammehistorie, der foregår i Københavns zoo. Her bor en bjergfolksfamilie i det gamle ugletårn, men da de hører, at det skal rives ned, allierer de sig både med "Hyggen" og alle dyr i zoo og gør alt for at sætte København på den anden ende med både elefanter, rensdyr og isbjørne.

En anderledes sød og hyggelig kalenderhistorie for 5-10 årige med et oplæsningsvenligt sprog. Dejlig blanding af dyr, lokalkolorit og fine gamle sagn uden det bliver julet på den traditionelle måde med gaveræs og juletræer. Det mest julede er vist den morsomme beskrivelse af dyrepassernes julefrokost.

Minder om: Marianne Iben Hansen- Julens helte, Hyggen og Den mærkelige rejse efter Hyggen af samme forfatter.


Jul i Skoven - Ulf Stark

Der er dømt julestemning med nisser, kaniner og andre dyr. Plottet er det gængse juledrama, hvor julen er i fare. I dette tilfælde fordi nissen farer vild i skoven i en frygtelig snestorm. Mon det nogensinde bliver jul? Det er en udsøgt fornøjelse at nyde Eva Erikssons bløde, omsluttende og varme illustrationer - ikke mindst kaninerne vil vække genkendelsens glæde.

Hygge, varme, humor og spænding -velskrevet med en del direkte tale, hvilket giver gode muligheder for kreativ fortolkning i formidlingen. Oplæsningsbog fra 5 år.

Minder meget om Eva Erikssons bøger om Lille søster kanin.

Historien om nissen - Bjarne Reuter

I starten af december skal pigen Vida og hendes storebror Karl på weekendtur hos deres farfar ude på landet. Men det sner så meget, at skolen lukker og lokalbanen indstiller kørslen, så børnene bliver hos farfar lige til jul. På en kanetur falder Vida af midt i skoven, og her møder hun en nisse. Ham tager hun med hjem til farfars hus, hvor hun hjælper ham med den opgave, han er sendt ud for at løse.

Hyggelig kalenderhistorie med vinter- og julestemning og dejlige illustrationer til højtlæsning for de 5-8-årige. Handlingen er tidløs og stilfærdig med hygge og sproglige finurligheder Alt er i bedste Reuter, Lindgren og Lund Kirkegaard-stil med en hovedperson, der godt kan ligne Anna i Kaptajn Bimse, sne og kanekørsel som i Se, Madicken, det sner!  og en hyggelig bedstefar og en nisse som i Mig og bedstefar - og så Nisse Pok.

Ritas jul - Gunnar Wille

Vi møder hele Rita's skøre familie. Ritas far arbejder hele sommeren på en kravlenissefabrik og hader derfor julen. Rita og hendes 2 brødre sætter alt ind på at få hele familien i julestemning, hvilket ikke går stille for sig. Her er masser af tjubang og falden på halen sjov - og bogen er alt andet end en traditionel julefortælling.

Tekst og illustrationer bærer præg af at være fra 1982 (selvom denne udgave har fået lidt knald på farverne), hvilket nutidens børn vil bemærke, men ikke lade sig afskrække af.

Jul på Lavendelgården - Inge Hebsgaard

Anden bog om Lavendelgården. Juleforberedelserne er i fuld gang hjemme hos familien Majlund, men Mikkel bliver mere optaget af det skoleprojekt, han skal skrive sammen med klassekammeraten Trine. De skal skrive opgave om myter, og de to børn er ikke i tvivl om, at de skal skrive om Den Hovedløse Rytter. Mikkels farfar er den fødte historiefortæller, og snart har arbejdet med opgaven bragt dem ud i flere problemer, end de lige havde regnet med. Og så er der lige Stig og hans bande, der generer dem, men mon ikke hestene på Lavendelgården kan bruges til at give dem en lærestreg?

En fin julehistorie i et let forståeligt sprog til oplæsning for 6-9 år og selvlæsning fra ca. 10 år, der ud over at handle om jul også handler om at danne nye venskaber, at tilgive og at glæde andre.

Lignende historier: Jul på den gamle herregård - Peter Gotthardt og Nisselandet - Franz Berliner

Thomas Hækkenben - Håkan Rudehill

Der sker både sørgelige og morsomme ting i denne lidt kåde julekalenderhistorien –for de, der vil have en lidt utraditionel og ikke speciel julet kalenderhistorie.

Jeg, en mand o. 40, der snakker med sin brødrister Harry om bl.a. pigen, han holder af. Harry fortæller ham et afsnit af kalenderhistorien. Den er om hverdagen i december for Thomas, 11 år. Han vil gerne gøre sin far glad igen. Her får spritteren Gustav med v en betydning. Sara skriver kærestebreve til Thomas. Hans kat skal have killinger, men kan alle blive afsat? Med til at muntre Thomas op, er hans band Pladderplat, der bl.a. består af Thomas legetøjshajer og -dinosaurer.

Alvoren i bogen er fælles temaer for de 2 historier. Hvordan får man menneskelige relationer til at fungerer positivt, det er svært, men det lykkes. Teksten er skrevet i et friskfyragtigt sprog, som mange nok skal vænne sig til. Nogle få kap. går handlingsmæssigt lidt i tomgang. Oplæsning fra 6 år og selvlæses fra 10 år.

Jul på Fyrø - Jørn Birkeholm

Et omskrevet manuskript til bogform. Da isen isolerer Fyrø oplever Jakob og øens øvrige beboere en anderledes jul i magiens, romantikkens og fantasiens tegn. Hovedpersonerne er familien i fyrmesterboligen først og fremmest Jakob, en drømmer, der dog ser og sanser mere end de fleste, og som bliver ven med skovnisserne. Desuden købmanden Bodil, hendes søn og skolelæreren.

Tiden er 30'erne. En lidt flimrende fortællestile med mange klip mellem steder og personer. En dejlig familieoplæsning med et budskab, humor, romantik og ægteeventyr- og julestemning.

Det smukkeste juletræ i verden - Juaaka Lyberth

Julen i den lille grønlandske bygd Uummannaq (hvor også "Nissebanden på Grønland" foregik) er truet. Kolonibestyreren sur, fordi hans datter ikke kan komme hjem til jul, og så skal julen også ødelægges for alle andre. Altså bliver der ikke bestilt et eneste juletræ. Alle er kede af det, men nok allermest den lille dreng Kunuk. Heldigvis bor der en nissefamilie på loftet og med dem som hjælp, går Kunuk i krig. Han kæmper især mod de slemme drilletrolde, som ikke kan fordrage julen. Alle kneb gælder, men mon julen bliver reddet? Måske kan drengen Kunuk og hans nissevenner redde julen?

Sød og hyggelig julehistorie til oplæsning fra 4 år, som vil more sig over de storpruttende trolde og de opfindsomme nisser. En dejligt julebog, som ikke lægger vægt på gaver og forbrug, men derimod understreger glæden som det væsentlige.

”Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden” er også en dejlig julebog fra Grønland.


Drille-Nis og julemysteriet - Tove Krebs Lange (Selvstændig fortsættelse af Drille-Nis på juleeventyr)


Nora får en ny ven i naboen Nikolaj, og hun forærer ham nissepigen Nisse-Nus. Desværre er Nikolaj og hans mor ikke interesseret i julen, de går mere op i teknik og robotter. Nikolaj bliver dog glad for Nisse-Nus, da han finder ud af, at hun kan tale. Da Nora og Nikolaj sammen med deres klassen er på rådhuset for at pynte juletræet, ser de spor efter nisser, og da der samtidig forsvinder en masse ting, som fx fars underbukser, en porcelænsengel og luciabrudens krone, går Nora og Nikolaj sammen med Drille-Nis og Nisse-Nus i gang med at opklare julemysteriet. Pigen Nora og nissen Drille-Nis, som får nye venner i naboen Nikolaj og nissepigen Nisse-Nus. De skal finde en masse forsvundne ting og opklare julemysteriet.


Sød og sjov historie med fine tegninger til højtlæsning fra 5 år, som er spændende på en hyggelige måde. Udover historien med opklaring af sagen og nissernes drillerier, fortælles der også om forskellige juletraditioner og juleforberedelser. Det er overskuelige kapitler på 4 sider med datoer som overskrifter og tegninger i hver kapitel.

Lignende: Nisseungerne Tiske og Taske og børnene fra møllerhuset.

Ole Lund Kirkegaards Kikkebakke Boligby - Kasper Hoff

Børnene Freddy og Berta bor i huset Kikkebakke med deres opfinderfar, og en mor, der elsker dyr. I huset bor også sure Gniske, fru Vivaldi, der laver spaghetti, og hr. Sommer, der i sin fritid er verdens stærkeste mand. Hertil kommer gadefejeren, købmanden m.fl. en samling mildt sagt excentriske originaler. Børnene Berta og Freddy skal for eksempel hente et stykke snor eller to søm hos købmanden, så deres far kan kreere sindrige opvaskemaskiner!

Børnenes U-landskalender fra 1977 ligger til grund for bogen. En tv-julekalender med dukker som "Jullerup Færgeby" og "Vinterbyøster". Findes som dvd Kikkebakke boligby.

Sjov og fornøjelig julehøjtlæsnings for de 5-8-årige, men også en meget lidt julet julekalender, men dog med lidt sne i de sidste kapitler og den store, glade jul til slut. Med over 40 år på bagen, og selvom ingen har mobiltelefoner, iPads eller andet nymodens, så fungerer den med sit småskøre persongalleri og sine gakkede gentagelser.

Julestjerner - Kim Langer

Om Sus, der flytter med sin familie til flækken Brorfelde, hvor forældrene har arvet et gammelt julestjerne-gartneri. Her opdager hun sammen med sin nye ven Bob en helt ny stjerne - der tilsyneladende vokser dag for dag! Efter opdagelsen af en ny stjerne begynder de underligste ting at ske rundt om i den lille by Brorfelde.

Spændende, morsom og velskrevet til hyggelig oplæsning for omkring 7-12 år.

Bygger på DR's julekalender "Julestjerner" fra 2012. Det videnskabelige er også et omdrejningspunkt i kalenderbogen Tidsrejsen, der ligeledes er baseret på en DR-julekalender. Hvis man hungrer efter nisser og eventyr, kan Rejsen til Julemandens værksted anbefales.

Laura og det gule hus: 24 vinterhistorier - Ib Spang Olsen

I 24 kapitler fortælles om en flok børn, der i dagene op mod jul hver dag går over til et gammelt faldefærdigt hus i parken, der viser sig at rumme en fantastisk verden med et pudsigt persongalleri, der forbereder jul, som man gjorde det i gamle dage.

Fantasi og underfundig humor gennem en bred og sindig fortællemåde. Til oplæsning eller selvlæsning for 9-10 årige. Mange typiske Spang Olsen'ske illustrationer.

Vitello - Kim Fupz Aakeson

24 herlige, sjove og hyggelige historier om Vitello og hans oplevelser i december, hvor han får besøg af en mormor, prøver at lege pakkeleg, får store juletræer, bliver kysset under misteltenen og holder juleaften - der mod forventning bliver idyllisk.

Højtlæsning for 5-8-årige

Mere jul med Vitello: Vitello køber en vidunderlig julegave.

Hanne Hundiges jul - Tomas Lagermand Lundme

"Er det snart jul?" Det er et spørgsmål som mange forældre får i december og Hanne Hundiges familie er ingen undtagelse. Hanne Hundige bor sammen med sin hjemmegående far og en mor der siger farvel hver morgen og tager på arbejde. Hanne glæder sig til jul og allerede fra første december tæller hun ned og spørger hver dag om det ikke snart er jul. Men der er mange gøremål inden vi når til juleaften. Der skal både pyntes op, laves juledekorationer og købes julegaver. Men mon ikke de nok skal nå det hele inden jul?

Højtlæsning i et humoristisk, friskt og nærværende sprog fra 5 år.

Andre bøger om Hanne Hundige: Hanne Hundige, Hanne Hundige og hundene  og Hanne Hundige og sommerferien.

Iqbal Farooq og julesvineriet - Manu Sareen

Iqbals far vil fejre dansk jul med familien og hele opgangen, og mens han forsøger sig med den danske julemad, forsvinder alt julepynt, alle juletræer og dermed julestemningen i hele København. En gammel kending er blevet løsladt fra Vestre Fængsel, og er vist involveret. Julen nærmer sig dramatisk. Det gælder nu om at redde julen for alle, og Iqbal og hans familie har som sædvanlig en væsentlig rolle i det.

Sjov og lidt skør julelæsning fra 9 år.

Havenisserne flytter ind - Josefine Ottesen

Hyggelig historie om nisser og næstekærlighed. Kort før jul vælter en storm Brede Æbletræ, hvor havenisserne Knort, Kærne og Persille bor med deres bedstemor. Hvad skal de nu gøre? Det er koldt, og deres forråd er væk. De har hørt historier om, at der er ly og mad i Det Røde Hus i den anden ende af haven. Mon der er plads til et lille havenissefamilie derinde? Men hvordan kommer man overhovedet ind, og hvad med Svingvom og Knækhår, de store katte, der bor i huset? De kan godt lide havenisser, men helst som mad!

Oplæsning for 5-11-årige, der starter lidt langsomt, men historien bliver snart spændende. Bogen har et budskab, der i sammenhæng med blandt andet de syriske flygtninge vil blive tolket politisk af mange voksne, men for børn er det overordnet set bare en hyggelig julehistorie om at hjælpe hinanden.

Andre kalenderhistorier: Det første juleeventyr, Niks jul og Nisser i nød.

Sommernissen - Charlotte Strandgaard

En meget anderledes julehistorie, der også førte til blandede reaktioner, da den blev prøvelæst en 4. klasse: Nogle syntes, at det var spændende og anderledes, andre mente, at det ikke havde noget med deres jul at gøre.

Der fortælles om en familie, som midt om sommeren får besøg af en nisse, der lærer dem at bevare barnligheden, at se det usynlige og at passe på naturen.

Faktisk handler den slet ikke om jul, men om det vanskelige samspil mellem børn og voksne, der alle kan befinde sig i pressede situationer, hvor de behøver hjælp udefra. F.eks. fra en nisse, der er udsendt (af sin oldemor) for det samme. Han er historiens fortæller, og fra sine 2 cm's højde registrerer hanfamiliens stemninger og forsøger at lede dem i en bestemt retning for at kunne løse sin 'skjulte opgave'. Et letflydende, letlæst og letfatteligt sprog, som egner sig fint til oplæsning for de 6 - 11-årige. Alle historiens levende væsener vil stå klart for læserne/lytterne, selv om ikke alle vil kunne identificere sig med dem.

Niks jul - Paul Jørgen Christensen

24 kapitler om 7 årige gammelkloge Niks oplevelser, juleforberedelser og andre gøremål efter skoletid, hvor han mest er i købmandsforretningen hos tante Julia, en ældre dame af den hyggelige type med julekage, kaffe, cigar og en god snak. Det er mere hende, end det er far og mor, der opdrager på Nik, når tingene en gang imellem går galt. Bestemt ikke kedelige, så julemåneden bliver meget livlig.

Små kapitler af 5-6 sider. Decemberhygge fra først til sidst i et lidt urealistiske lillebymiljø. Bogen præges af stilfærdig tryghed, intet kan jo gå helt galt for Nik med de kærlige voksne, han er omgivet af. Velegnet til højtlæsning fra 5-6 års alderen, men den er næppe så spændende til selvlæsning. Kirsten Hoffmanns illustrationer passer som hånd i handske til teksten.

Skrevet af Conny

Tags
Materialer