tredelt_billede_med_mand_i_tysk_uniform_smilende_kvinde_kvinde_rygvendt_kvinde_i_seng.jpg

Bibliotekssalen
Foredrag & debat

Tyskernes piger: Drengestreger, skam, tavshed og tyskerbørn

06.10.20
Gennem otte årtier har vi hørt om de piger, der fik tyske soldater som kærester under den tyske besættelse af Danmark i 1940-45. Bagefter blev overfald, ydmygelser og klipninger af tyskerpiger blev siden slået hen som ”drengestreger”.

Danmarks Frihedsråd fandt det nødvendigt at beskytte tyskerpigerne mod lynch-justits lige efter fredsbudskabet. Men saksene ventede på dem, og i mange tilfælde var de for længst klippet, da politiet hentede dem. Flere af dem glemte det aldrig.
Skive-egnen var – set i forhold til indbyggerantal – et af de steder i landet, det gik hårdest for sig. Derfor er beretningerne fra egnen samlet en eviggyldig historie om, at det nogen hånligt affejer som ”drengestreger”, kan give livslange traumer for dem, det går ud over.

Når en tyskerpige under besættelsen blev overfaldet, blev hun aldrig opfattet som sagesløs, og flere af dem holdt sig heller ikke tilbage for at provokere. Jagten på tyskerpigerne var nådesløs gennem det meste af besættelsen, og de levede i selvudløst angst. Men hvor klipning af en tyskerpige i 1941 kunne give en ganske hård hæftestraf, slap de skyldige efter befrielsen med en advarsel.

Desuden er antallet af såvel klipninger som tyskerbørn større, end vi hidtil har haft grund til at tro, og tavsheden lever helt op til vor tid.

Under arbejdet med bogen ”Tyskernes piger”, fik journalist og forfatter Merete Just adgang til dokumenter, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden, i Rigsarkivet og Landsarkivet for Nørrejylland. På baggrund af en gigantisk research i dokumenterne såvel som i kirkebøger, illegale blade, avisartikler og interviews fortælles den dramatiske om de piger, der gennem årtier lever med tavshed, skam og natlige mareridt, hvor saksenes blanke klinger genskinner i aftenmørket.

Om foredragsholderen

Merete Just (f. 1970) er uddannet journalist, og har gennem over 20 år været ansat på Skive Folkeblad med speciale i kulturjournalistik og undersøgende reportage. Hun modtog i 2010 det lokale svar på Cavlingprisen, ”Den Gyldne Blok”, for artikler om konkursen i Kulturcenter Limfjord (KCL) i Skive. Som de første i Skive Folkeblads historie blev Merete Just, sammen med sin kollega Bodil Emtkjær, i 2015 indstillet til Cavlingprisen for en lang række artikler om udviklingsprojekter i Skive Kommune.

Merete Just er forfatter til fire bøger, heraf tre dokumentariske – ”Anton Rask – landsbylæge, modstandsmand og diplomat”, 2013, ”Tyskernes piger”, 2014 og ”Mod og mandshjerter”, 2015. Alle blev udgivet på Forlaget Just, og der vil ved foredraget være gode tilbud på de tre bøger, hvis nogle skulle ønske at købe bøgerne.

Merete Just debuterede i efteråret 2019 som skønlitterær forfatter på forlaget Hovedland med den anmelderroste og autofiktive roman, ”Lysets børn – en historie fra Himmerland”, der handler om hendes egen slægt. Romanen fik fire stjerner ud af seks i Jyllands-Posten og blev betegnet som ”stærk læsning og en flot debut”.

PGA CORONA BEGRÆNSET PLADS -  HUSK BILLET